نحوه قرار دادن فیلتر و کارتریج بر روی ماسک
نحوه قرار دادن فیلتر و کارتریج بر روی ماسک

فیلتر ماسک شیمیایی به عنوان تصفیه کننده ی هوای آلوده به مواد مضر، مهم ترین قطعه ی هر ماسک و تجهیزات تنفسی در نظر گرفته می شود. روش کار فیلتر ماسک شیمیایی بدین گونه است که ابتدا هوای محیط خارج که ممکن است حاوی ذرات و گرد و غبار، سموم و مواد شیمیایی یا ویروس و باکتری باشد وارد ماسک شیمیایی می شود و پس از فیلتر شدن، هوای سالم و پاکیزه وارد ریه ی فرد می گردد.

این فیلتر ها بسته به نوع کاربرد و شکل ظاهری که دارند در انواع و اقسام مختلفی دسته بندی می گردند. یکی از دسته بندی های اصلی فیلتر ماسک شیمیایی، از لحاظ شکل ظاهری آن است که به دو دسته ی استوانه ای شکل(فیلتر) و مکعبی شکل(فیلتر یا کارتریج) تقسیم می گردد.

فیلتر های استوانه ای شکل مخصوص ماسک شیمیایی نیم صورت و ماسک تمام صورت تک فیلتر هستند و به صورت پیچی به آن ها متصل می گردند، در صورتیکه کارتریج یا همان فیلتر مکعبی شکل مختص ماسک شیمیایی تمام صورت و ماسک نیم صورت دو فیلتر است و به آن ها چفت می شود.

انواع فیلتر ماسک شیمیایی بر اساس میزان جذب

به طور کلی فیلتر های مخصوص ماسک شیمیایی را بر اساس کاربرد و میزان جذب مواد سمی و آلوده دسته بندی می کنند و  انتخاب فیلتر مناسب برای ماسک شیمیایی باید با توجه به این تقسیم بندی صورت گیرد تا بیشترین میزان حفاظت تنفسی حاصل گردد.

  • فیلتر ذرات

این نوع فیلتر ماسک شیمیایی از نوعی مکانیسم مکانیکی یا الکترو استاتیکی برخوردار است که قادر است ذرات جامد و مایعی چون گرد و غبار، باکتری و ویروس را به راحتی فیلتر نماید.

این نوع فیلتر بر اساس میزان فیلتراسیون آن از P1(کم) تا P3(بالا) طبقه بندی می شود و برای مصارفی چون کارخانه ها، کارگاه ها، معادن و محیط های پر گرد و غبار مناسب است.

  • فیلتر کربن فعال

در این فیلتر از کربن فعال که نوعی ماده متخلخل است استفاده شده است که قادر است گازها و بخارات را به خوبی فیلتر نماید. همچنین فیلتر کربن فعال در برابر ترکیبات آلی همچون حلال ها، آفت کش ها و دود نیز کاملا موثر است.

  • فیلتر ترکیبی

این نوع فیلتر ماسک از ترکیب فیلتر ذرات و فیلتر کربن فعال ساخته می شود و دارای قابلیت فیلترینگ ذرات و گاز ها می باشد. لازم به ذکر است فیلتر ترکیبی به دلیل تکنولوژی ساخت پیچیده ای که دارد، از لحاظ قیمتی نسبت به سایر فیلتر های  موجود در بازار گران تر می باشد.

  • فیلتر گاز اسیدی

فیلتر ماسک شیمیایی گاز اسیدی برای استفاده در محیط هایی با غلظت بالای گازهای اسیدی ساخته شده است و قادر به فیلترینگ گازهایی چون دی اکسید گوگرد و کلرید هیدروژن می باشد.

  • فیلتر گاز قلیایی

این نوع فیلتر از طریق انجام یک واکنش شیمیایی قادر به خنثی کردن گاز های قلیایی خطرناکی همچون آمونیاک و آمین می باشد.

  • فیلتر بخار جیوه

این نوع فیلتر برای استفاده در محیط های آلوده به گاز سمی جیوه طراحی شده است و از طریق انجام واکنش شیمیایی قادر به فیلترینگ این نوع گاز می باشد.

  • فیلتر ذرات رادیو اکتیو

فیلتر ذرات رادیواکتیو مجهز به نوعی پوشش مخصوص است که می تواند از ورود ذرات رادیو اکتیوی چون ید-131 و سزیم-137 به ریه جلوگیری به عمل آورد و از این رو برای استفاده در محیط های آلوده به تشعشعات هسته ای گزینه ای بسیار مناسب محسوب می شود.

فیلتر 2 حالته A2P3R BLS ماسک تمام صورت سری421

رنگ بندی انواع فیلتر ماسک و کارتریج

جالب است بدانید فیلتر های شیمیایی از جمله فیلتر ماسک در رنگ بندی‌ های بسیار متنوعی در بازار به فروش می‌رسند که هر کدام از آن‌ها نشان دهنده نوع کاربرد و موارد استفاده از آن می‌باشد که بایستی نسبت به کاربرد رنگ‌های آن آشنایی کاملی داشته باشید.

  • رنگ سیاه: کارتریج‌هایی که با برچسب سیاه در بازار موجود می‌باشند، معمولا برای جذب بو و گازهای موجود در تینر‌ها از آن استفاده می‌شود و اغلب برای افراد رنگ کار مناسب است.
  • سفید: این رنگ برای جلوگیری از ورود گازهای اسیدی مثل کلر و گوگرد مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • زرد: کارتریج رنگ زرد از پرکاربردترین رنگ‌های موجود در بازار می‌باشد؛ چراکه قابلیت جذب گازهای اسیدی و بخارات آلی را به طور همزمان دارد.
  • سبز: از این رنگ برای مواقعی که فرد با دو ماده آمونیاک یا متیلامین سروکار داشته بسیار کاربرد دارد و برای جلوگیری از استشمام این دو ماده، از کارتریج رنگ سبز استفاده می‌شود.
  • قهوه‌ای: از کارتریج رنگ قهوه‌ای صرفا فقط برای جلوگیری از ورود بخارات آلی همراه با کمترین میزان نقطه جوش به بدن استفاده می‌شود.
  • خاکستری: این نوع فیلتر برای جذب بخارات غیر آلی همچون هیدروژن کلرید و هیدروژن سولفید کاربرد دارد و مانع از ورود آن‌ها به بدن می‌گردد.

 

نام محصول برند کاربرد
کارتریج ترکیبی 75SCP100 نورث اماکن بسته با غلظت بالای گازها و یا گردوغبارهای سمی
کارتریج P3R اسپاسیانی جذب بخارات آلی، گازهای معدنی و ذرات گرد و غبار
کارتریج 6001 تری ام ساخت و ساز ، طراحی و ساخت و ساز ،بهداشت تاسیسات و…

هر چند وقت یکبار باید فیلترهای تنفسی را عوض کنید؟

زمانی که تنفس با کارتریج ماسک برای شما مشکل شود، وقت آن رسیده است که کارتریج ماسک شیمیایی خود را تعویض کنید.

پیشنهاد این است که یک برنامه تعویض بر اساس استانداردهای OSHA یا محاسبات و زمان‌ بندی ‌های رایج ایجاد کنید. زمانی که کارتریج ها حس بوییدن یا چشیدن بخارات همچون حلال ها را در شما ایجاد کنند، بدین معنی است که باید تعویض شوند، چراکه محتویات کارتریج تمام شده است. شما باید در صورت بوییدن یا چشیدن مزه مواد شیمیایی یا حتی احساس سوزش ناشی از آنها، فوراً منطقه آلوده را ترک و بلافاصله کارتریج ماسک شیمیایی خود را تعویض کنید و در نهایت قبل از بازگشت به محل کار، از غیر قابل نفوذ بودن ماسک خود اطمینان حاصل کنید.

بسیاری از فیلترها و کارتریج ‌های آن‌ ها می‌ توانند در بیش از یک مدل ماسک تنفسی قرار بگیرند که البته انعطاف ‌پذیری و راحتی بیشتری را در کوتاه‌ مدت فراهم می ‌کند. به عنوان مثال، فیلترها و کارتریج ماسک شیمیایی 3M متناسب با ماسک تنفسی 3M 6000 و ماسک تنفسی 3M 7500، برای هر دو نوع ماسک تنفسی تمام صورت و نیم صورت نیز مناسب هستند.

فیلتر ماسک شیمیایی اسپاسیانی مدل spasciani A2B2E2P3

مراحل نصب فیلتر و کارتریج بر روی ماسک:

قبل از نصب فیلتر بر روی ماسک ایمنی باید به یکسری نکات توجه نمایید تا بتوانید. در ادامه به بررسی این نکات خواهیم پرداخت:

شناسایی اجزا:

  • ماسک: قسمت اصلی که روی صورت قرار می‌گیرد.
  • فیلتر یا کارتریج: قطعه‌ای که ذرات یا گازهای مضر را فیلتر می‌کند.
  • اتصال دهنده‌ها: قسمت‌هایی که فیلتر یا کارتریج را به ماسک متصل می‌کنند.

آماده‌سازی ماسک:

  • اطمینان حاصل کنید که ماسک تمیز و خشک باشد.
  • بندهای ماسک را تنظیم کنید تا به صورت شما بخورد.

نصب فیلتر یا کارتریج:

  • اتصال دهنده‌ها را بررسی کنید: مطمئن شوید که اتصال دهنده‌های ماسک و فیلتر یا کارتریج با هم مطابقت دارند.
  • محل قرارگیری فیلتر یا کارتریج را مشخص کنید: معمولاً محل قرارگیری فیلتر یا کارتریج روی ماسک مشخص شده است.
  • فیلتر یا کارتریج را به آرامی در محل خود قرار دهید: اطمینان حاصل کنید که فیلتر یا کارتریج به طور کامل در جای خود محکم شده است.
  • اتصال دهنده‌ها را ببندید: پیچ‌ها یا گیره‌های اتصال دهنده‌ها را محکم ببندید تا فیلتر یا کارتریج به خوبی به ماسک متصل شود.

آزمایش نشتی:

  • ماسک را به صورت خود بزنید و بندهای آن را محکم کنید.
  • دست‌های خود را جلوی ماسک قرار دهید و به آرامی نفس بکشید.
  • اگر هوا از اطراف ماسک نشت کند، باید مجدداً فیلتر یا کارتریج را تنظیم کنید.

 

 

 

 

اشتراک گذاری