معرفی و بررسی کلاه ایمنی آتش نشانی

کلاه آتش نشانی یا کلاه ضد حریق نوعی محافظ سر محسوب می شود . این وسیله ایمنی از سر و گردن آتش نشان‌ها در زمان عملیات، محافظت می‌کند. استفاده از این تجهیز آتش نشانی در شرایط احتراق، کاربرد ویژه‌ای دارد. استفاده از این کلاه‌ تنها به شرایط اطفاء حریق محدود نمی‌شود. بلکه در محیط‌های شغلی که سر و گردن کاربران در معرض خطرات جدی قرار گرفته باشد نیز کاربرد دارد. از این ابزار آتش نشانی در زمینه‌های مختلف ساختمان‌سازی، کارخانه‌ها، معادن و صنایع نفتی استفاده می‌شود.

همان‌طور که می‌دانید آتش نشان‌ها هنگام آتش سوزی و عملیات نجات، در معرض خطرات زیادی قرار می‌گیرند. استفاده از پوشش مناسب ایمنی، تا حدود زیادی امنیت فردی کارکنان را فراهم می‌کند و موجب افزایش ضریب امنیت نیز می‌شود. انواع کلاه ایمنی آتش نشانی از مواد اولیه مختلفی همچون فایبرگلاس، پلاستیک و پلی‌کربنات تهیه می‌شوند.

کلاه آتش نشانی به یک شیلد مجهز شده است که بر روی آن قرار دارد. شیلد به کار رفته در ساختار این کلاه مقاومت بالایی در برابر حرارت و ضربه دارد و در عملیات نجات، برای محافظت از سر و گردن آتش نشان‌ها کاربرد دارد. قسمت پشت کلاه‌ نیز پارچه‌ای از جنس الیاف نسوز قرار دارد که به آن پارامید یا آلوبست گفته می‌شود. همچنین انواع کلاه آتش نشانی از جنس کامپوزیت با مقاومت مکانیکی، حرارتی و فیزیکی بالا ساخته می‌شود.

کلاه آتش نشانی عملیاتی ضد حریق MSA مدل F1 SF

مشخصات کلاه آتش نشانی

انواع کلاه ایمنی آتش نشانی که در بازار یافت می شوند همگی بر اساس استاندارد های جهانی ساخته شده اند. مشخصه فنی که در اکثر مدل ها دیده می شود نوع جنس بدنه آن ها می باشد که از فایبر گلاس و پلاستیک ABS مقاوم ساخته شده اند که از مقاومت فوق العاده بالایی در اثر ضربه و حرارت دارند.

رنگ استاندارد برای کلاه آتش نشانی قرمز است که در زاویا و نورهای مختلف قابل شناسایی و ردگیری باشد. از دیگر ویژگی های این محصول وجود یک روکش مخصوص نوعی لنز محافظ هست که این روکش کل صورت فرد را پوشانده و در برابر حرارت مقاوم است و در ضمن از استحکام خوبی برخوردار است.

همچنین در قسمت پشتی و پایینی کلاه نیز یک پارچه با الیاف نسوز تعبیه شده است که از گردن آتش نشان ها در برابر حرارت و آتش محافظت می کند. البته ناگفته نماند که به این پارچه ی نسوز نیز آلوبست یا پارامید هم گفته می شود. در ادامه مهمترین مشخصات فنی کلاه آتش نشانی را نام می بریم :

  • دارای وزن سبک و بدون ایجاد خستگی برای سر فرد
  • مقاومت حرارتي بالا تا 1000 درجه سانتي گراد
  • مقاومت طولاني مدت تا 250 درجه سانتي گراد
  • محافظت كامل از سر و گردن و صورت
  • دارای سیستم تغییر سایز متناسب هر فرد
  • سیستم گردش هوا در کلاه جهت استفاده طولانی مدت
  • دارای نوار های شبرنگ قابل ديد مناسب مناطق تاریک
  • دارای چونه گیر جهت عدم افتادن کلاه
  • دارای پشت گردنی و نقاب جهت محافظت بیشتر
  • دارای محفظه مخصوص چراغ ضد انفجار

با توجه به مدل هایی که پیشنهاد شد می توانید جهت مشاهده کلاه های ایمنی مهندسی ، کار در ارتفاع ، گپ و کارگری می توانید از طریق لینک های موجود تمامی مدل های موجود را مشاهده نمایید.

 

انواع کلاه آتش نشانی بر اساس استاندارد ANSI Z89.1

بر اساس استاندارد ANSI Z89.1 کلاه های آتش نشانی در دو نوع I و II و سه کلاس B ،A و C تقسیم بندی می شوند.

  • کلاه آتش نشانی نوع I: اغلب کلاه های ایمنی آتش نشانی مرسوم از این نوع هستند که این کلاه ها از بخش های روی سر محافظت می کنند.
  • کلاه آتش نشانی نوع II: این نوع از کلاه های ایمنی آتش نشانی علاوه بر روی سر، از بخش های جانبی سر، پشت و جلوی سر نیز محافظت می کنند.

هر دو نوع (I و II) که در بالا به آن اشاره کردیم در سه کلاس زیر دسته بندی می شوند:

  • کلاس C (درایور): کلاه ایمنی آتش نشانی کلاس C از سر آتش نشان ها در برابر ضربه های سبک محافظت می کند. این کلاه در برابر جریان الکتریسیته مقاومتی ندارد.
  • کلاس A یا G (عمومی): کلاه ایمنی آتش نشانی کلاس G برای محافظت از آتش نشان ها در ولتاژ های پایین طراحی شده است. برای مثال اگر به مدت یک دقیقه با جریان الکتریسیته 2200 ولت متناوب و فرکانس 60 هرتز در تماس باشید، حداکثر 3 میلی آمپر جریان الکتریکی نشت می کند.
  • کلاس B یا E (الکتریکی): کلاه ایمنی آتش نشانی کلاس E برای محافظت از آتش نشان ها در ولتاژ های بالا طراحی شده است. برای مثال اگر به مدت یک دقیقه با جریان الکتریسیته 20000 ولت متناوب و فرکانس 60 هرتز در تماس باشید، حداکثر 9 میلی آمپر جریان الکتریکی عبور می کند.

کلاه آتش نشانی

میزان مقاومت کلاه ایمنی آتش نشانی

به هنگام قرار گرفتن در معرض حرارت، آتش نشانان دیگر فرصتی برای نگرانی از تجهیزات خود ندارند. لذا آتش‌ نشانان قبل از قرار گرفتن در این شرایط دشوار میزان مقاومت کلاه و دیگر لوازم ایمنی مورد نیاز خود را باید بررسی نمایند و از ویژگی های هر یک از آن ها اطلاعات دقیق داشته باشند.

قرار گرفتن مکرر در معرض حرارت کمتر از ۲۵۰ درجه فارنهایت آسیب چندانی به کلاه وارد نمی‌کند. اما قرار گرفتن مکرر در دمای بالاتر از آن می تواند مشکل ساز باشد. ترموپلاستیک تا دمای کمی بالاتر از ۴۰۰ درجه فارنهایت نیز به خوبی عمل نموده و کمتر آسیب می بیند. در صورتی که کامپوزیت پوسته کلاه در قرار گیری مکرر در معرض این دما به مرور زمان می‌تواند دچار آسیب‌ های جدی گردد.

هردو نوع کلاه آتش نشانی در برابر قرار گرفتن در معرض گرما محافظ مناسبی هستند. اما استفاده دراز مدت و قرار گیری مکرر هر دو در کنار هم عواملی هستند که می توانند منجر به کنار گذاشته شدن یک کلاه عملیاتی آتش نشانی گردند.

کلاه ایمنی آتش نشانی از جنس ترموپلاستیک به دلیل قرار گرفتن در معرض گرما و شعله ممکن است دچار حباب های روی پوسته ی خارجی شود که اندازه این حباب ها به میزان دما و مدت قرار گرفتن در معرض شعله متفاوت است.حباب در این کلاه واکنشی است که به دلیل رطوبت محبوس شده به صورت بخار در پلاستیک نرم شده بر اثر گرما اتفاق می افتد.

گرمای تابشی که در آتش سوزی های شدید امری اجتناب ناپذیر است و همچنین گرمای همرفتی که در اتاق های درگیر آتش رخ می‌دهند و نظیر راه رفتن در کوره می باشد، هر دو می توانند موجب رسیدن آسیب‌ های جدی به کلاه آتش نشانی در تماس‌های مکرر و در استفاده های طولانی مدت گردند. قبل از قرار گرفتن در این شرایط باید میزان مقاومت کلاه بررسی شود.

 

تعویض کلاه آتش نشانی

هریک از موارد زیر سبب می شود که شما نیاز به  جایگزینی کلاه خود با یک کلاه آتش نشانی جدید داشته باشید.

  1.  مطابق استاندارد NFPA 1851 در صورت گذشت ۱۰ سال از تاریخ تولید شده توسط کارخانه سازنده تجهیزات نیاز به جایگزینی دارند.
  2. هر گونه نقص ظاهری در اثر برخورد و سقوط آوار و اشیا بر روی کلاه منجر می گردد که کلاه کنار گذاشته شود و از سرویس خارج شود.
  3. هر گونه ترک خوردگی بر روی بدنه کلاه به ویژه بر روی پوسته خارجی منجر می‌شود که دیگر کلاه کارایی نداشته باشد و باید کنار گذاشته شود. این نوع ترک ها قابل ترمیم نبوده و آزمایشات دی الکتریک را پشت سر نمی گذارند. این بدین معناست که در برخورد با سیم برق به احتمال بسیار زیاد جریان الکتریکی از طریق پوسته ی کلاه عبور کرده و منجر به برق گرفتگی آتش‌ نشانان می شود.
  4.  اگر کلاه آتش نشانی در معرض حرارت زیاد دچار تاول و حباب شود، باید کنار گذاشته شود.

کلاه آتش نشانی باید به صورت مرتب مورد بازبینی و بازرسی مکرر قرار گیرد هرگونه فرسودگی، گسستگی و پوسیدگی می‌تواند مانع از عملکرد صحیح آن شود.

کلاه آتش نشانی عملیاتی ضد حریق MSA مدل F1 SF

جمع بندی

کلاه عملیاتی آتش نشانی دارای تنوع بسیار زیادی بوده، هر نوع کلاه دارای استایل، مواد اولیه، ویژگی های حفاظتی، میزان مقاومت متفاوتی می باشد که همگی این عوامل هدر کنار برند و کارخانه سازنده و میزان انطباق آن با استاندارد های روز دنیا می تواند در قیمت کلاه ایمنی آتشنشانی تاثیرگذار باشد.

جهت خرید کلاه ایمنی آتشنشانی می توانید از طریق سایت مهندس مارت اقدام به مشاهده کلاه های موجود نمایید. همچنین می توانید با کارشناسان فروش مهندس مارت جهت انتخاب درست و اصولی قبل از خرید در ارتباط باشید.

 

اشتراک گذاری