معرفی دستکش عایق برق ایمنی
دستکش عایق برق هنگام کار کردن با الکتریسیته از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا تجهیزات حفاظتی همیشه در اولویت هستند. برای اینکه دستکش های ایمنی مؤثر باشند، باید حالت عایق داشته و از استحکام فیزیکی بالایی برخوردار باشند.
در انتخاب دستکشهای عایق باید به ویژگیهایی مانند اندازه، دوام، راحتی و انعطافپذیری آنها توجه کنید. به عنوان یک برقکار، الکترواستاتیک یا آنتی استاتیک بودن دستکش را نیز باید در نظر بگیرید. دستکشهای عایق الکتریسیته باید با استاندارد ASTM (انجمن مواد و آزمون آمریکا) مطابقت داشته باشند.
این دستکشها دارای یک عایق لاستیکی، آستر و یک لایه چرمی محافظ هستند. دستکشهای عایق لاستیکی بر اساس میزان حفاظت و ولتاژی که تحمل میکنند، دستهبندی میشوند. دستکشهای آستردار نسبت به دستکشهای لاستیکی راحتتر هستند و ضمن جذب عرق در زمستان دستها را گرم نگه میدارند. دستکشهای چرمی نیز روی دستکشهای عایق لاستیکی پوشیده میشوند تا از بروز بریدگی، خوردگی و سوراخ شدن جلوگیری کنند.
انواع دستکش کار با برق بر اساس متریال سازنده
لاتکس یا کاوچوک :
دستکش عایق برق لاتکس می تواند در برابر برق فشار ضعیف مقاومت خوبی از خود نشان دهد و معمولا در سطوح کاری با ولتاژ بسیار پایین مورد استفاده قرار می گیرد.
نایلون :
دستکش کار با برق از جنس نایلون دارای انعطاف بالا جهت انجام فعالیت های دقیق و نیازمند انعطاف است و می تواند در برابر جریان برق با فشار متوسط و پایین محافظت ایجاد کند.
پلیاتیلن و پلیوینیل کلرید :
این نوع دستکش های عایق برق دارای مقاومت مناسب در برابر جریان برق هستند و به دلیل انعطاف زیادی که دارند جهت انجام امور دقیق مورد استفاده قرار می گیرند. هم چنین دستکش های جنس پلی اتیلن و وپلی وینیل کلرید دارای مقاومت خوبی در برابر روغن و گریس هستند و از تماس دست با این مواد جلوگیری می نمایند.
کامپوزیتها :
در ساخت این نوع دستکش ها از چندین لایه ی عایق برق استفاده می شود و به همین دلیل دارای عملکرد بهتری در برابر ولتاژ های قوی دارند.
کلاس بندی دستکش عایق برق
این دستکش ایمنی بر اساس استاندارد های ایمنی و نوع مواد تشکیل دهنده آنها، به چند دسته تقسیم می شود:
دستکش عایق برق کلاس 00
دستکش ضد برق کلاس دو صفر برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۵۰۰ ولت AC یا ۷۵۰ ولت DC مناسب است. این دستکش ها برای کاربردهای خانگی و کمخطر مانند تعمیرات لوازم خانگی، تعمیرات الکترونیکی طراحی شده اند. این کلاس یکی از ضعیف ترین نوع دستکش عایق برق است که درواقع می تواند حداکثر 2500 ولت جریان برق را عایق بندی کند. برخی از کاربران دستکش عایق برق کلاس 00 را با نام های دیگری از جمله دستکش 220 ولت، دستکش 380 وبت و یا دستکش 400 ولت شناخته شده است. همچنین با دستکش برق فشار ضعیف و یا دستکش ضد برق خانگی نیز نامیده شده است. رنگ مشخصه ی کلاس 00 کرم است.
دستکش کلاس 0
دستکش عایق برق کلاس 0 دارای حداکثر 5000 ولت عایق جریان برق الکتریسیته است که به طور استاندارد برای دستکش عایق برق کلاس 0 اولین پارامتر 1000 ولت و دومین پارامتر 500ولت است. برخی از کاربران برای کار با برق فشار ضعیف از دستکش کلاس صفر نیز استفاده می کنند. همچنین رنگ این نوع دستکش قرمز است.
دستکش کلاس 1
دستکش عایق برق کلاس 1 برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۷۵۰۰ ولت AC یا ۱۱۲۵۰ ولت DC مناسب است. در واقع این نوع دستکش برای تعمیرات الکتریکی و صنایع برق طراحی شده است. دستکش عایق برق کلاس 1 از نوع دستکش ها با فشار متوسط است که حداکثر تا 10000 ولت عایق جریان برق الکتریسیته است. یعنی این دستکش بالاتر از فشار ضعیف و پایین تر از فشار قوی است. از این نوع دستکش در هنگام کار با تابلوهای برق و پست های برق می توان استفاده کرد. همچنین رنگ این نوع دستکش سفید است.
دستکش کلاس 2
دستکش عایق برق کلاس 2 برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۱۷۵۰۰ ولت AC یا ۲۵۵۰۰ ولت DC مناسب است. به عبارتی این دستکشها برای تعمیرات تاسیسات برقی و انتقال برق طراحی شده اند. دستکش کلاس 2 یکی از دستکش های فشار قوی است که حداکثر تا 20000 ولت عایق برق الکتریسیته است و با دستکش عایق 20 کیلو ولت نیز شناخته شده است که یکی از محبوب ترین و پرطرفدار ترین نوع دستکش ایمنی است. درواقع این دستکش برای کسانی که با برق فشار قوی کار می کنند مناسب است و بسیار پر فروش است. به دلیل اینکه اکثر پست های برق 20 کیلو ولت هستند و به نوعی یک محصول همه کاره شناخته شده است خواهان زیادی دارد. همچنین رنگ استاندارد این دستکش زرد است.
دستکش عایق برق کلاس 3
دستکش عایق برق کلاس 3 برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۲۶۵۰۰ ولت AC یا ۳۷۵۰۰ ولت DC مناسب است. این نوع دستکشها برای تعمیرات تاسیسات برقی و انتقال برق در ولتاژهای بالا طراحی شده اند. دستکش عایق برق کلاس 3 یکی از انواع دستکش های فشار قوی است که حداکثر تا 30000 ولت و یا همان 3-0 کیلو ولت جریان عایق برق الکتریسیته است. رنگ استاندارد این دستکش سبز است و جنس ضخیم و حجم بسیار بالایی دارد که از ظاهر آن می توان متوجه شد که مناسب کار با فشار بالای برق است.
دستکش های کلاس 4
این دستکش ها برای کاربردهایی با ولتاژ کمتر از ۴۰۰۰۰ ولت AC یا ۵۷۵۰۰ ولت DC مناسب هستند. دستکش عایق برق کلاس 4 یکی از قوی ترین نوع دستکش است که حداکثر تا 40000 ولت و یا هملن 40 کیلو ولت جریان عایق برق الکتریسیته است. رنگ استاندارد این دستکش نارنجی است.
شما عزیزان می توانید جهت مشاهده تمامی مدل های دستکش ایمنی عایق برق از قسمت دستکش ایمنی عایق برق اقدام به مشاهده تمامی مدل های دستکش عایق برق موجود نمایید و محصول مورد نظر خود را خریداری نمایید.
نحوه تست دستکش عایق برق
پیش از هر چیز باید از سالم بودن دستکش اطمینان حاصل نمایید. به عبارتی هیچگونه درز و بریدگی نباید در این دستکش ها وجود داشته باشد. زیرا در صورت بروز هرگونه درز و بریدگی، این دستکش ها قابل استفاده نیستند و جریان برق را از خود عبور می دهند. در این بخش از مطلب راهنمای خرید دستکش عایق برق به بررسی نحوه تست این ابزار ایمنی می پردازیم.
برای انجام تست دستکش عایق برق ابتدا باید اجازه دهید مقداری هوا وارد دستکش شود. سپس آن را از قسمت مچ دست لاله کنید تا کمی هوا درون آن حبس شود. توجه نمایید این کار باید به گونه ای انجام شود که قسمت انگشتان دستکش باد کند. با انجام این تست هرگونه درز یا شکاف موجود در این محصول نشان داده می شود.
توجه داشته باشید اگر هوا به آرامی از دستکش تخلیه شد، یعنی دستکش برای انجام فعالیت های برق کاری قابل استفاده نیست.
نام محصول | برند | کلاس | کاربرد |
دستکش ایمنی عایق برق | رجلتکس | 3 | نیروگاه و صنایع تولیدی برق ، کارخانه ها و صنایع تولیدی |
دستکش عایق برق 20KV | سکورا | 2 | صنایع الکتریکی ، اداره برق و کابل کشی ، برق کشی ساختمان، دکل های فشار و… |
دستکش عایق برق 500V | سکورا | 00 | کارخانه ها و صنایع تولیدی ، فعالیت های صنعتی و مونتاژ |
اجزای تشکیل دهنده دستکش عایق برق
در ابتدا بهتر است با اجزا و متریال های استفاده شده در دستکش های عایق آشنا شوید. با اطلاعات کافی از متریال های استفاده شده در این محصول، مشکلی برای سلامتی شما به وجود نمی آید. توجه نمایید به طور کلی ساختار اصلی این دستکش ها از لاستیک طبیعی مانند لاتکس ساخته می شود. همچنین در برخی از انواع این محصول از لاستیک های مصنوعی نیز استفاده می شود.
لازم به ذکر است که پلی وینیل در دسته پلاستیک های مصنوعی قرار می گیرد. معمولاً لایه های پنبه ای این دستکش ها از تعرق دست افراد جلوگیری می کند. لایه اصلی این تجهیزات از لاستیک تهیه شده است و هنگام کار باید از برخورد دستکش با ابزارآلات تیز و برنده جلوگیری نمایید. توجه نمایید که بهترین نوع این دستکش ها مدل هایی هستند که به صورت دو رنگ تولید شده اند.
زیرا رنگ لایه خارجی و درونی این دستکش ها با یکدیگر تفاوت دارند. درنتیجه با استفاده از انواع دو رنگ، کاربران می توانند پارگی یا وجود هرگونه مشکل در دستکش را تشخیص دهند. جهت تهیه دستکش عایق برق خانگی با مراجعه به راندنو می توانید محصول مورد نظر خود را خریداری نمایید.
نکات مهم در خرید دستکش عایق برق
هنگام خرید و تهیه این دستکش ها باید باتوجه به نوع کاربری خود، مناسب ترین نوع این محصول را انتخاب نمایید. پس از آشنایی با انواع این محصول و معرفی کلاس بندی های آن، به راهنمای خرید دستکش عایق برق می پردازیم.
- در ابتدا هنگام تهیه این محصول باید به اندازه دستان خود توجه داشته باشید. اگر دستکش بزرگتر یا کوچکتر از اندازه دست شما باشد، نوع عملکرد شما کاهش می یابد.
- توجه به ماده تشکیل دهنده لایه رویی و زیرین این محصول از دیگر پارامترهای مهم در انتخاب این محصول به شمار می آید.
- توجه به نوع کار و موادی که دستکش با آنها در ارتباط است، از دیگر فاکتورهای مهم در خرید این ابزار است.
- توجه داشته باشید برای بالا رفتن از تیر برق سیمانی و چوبی باید از دستکش های کف چرمی یا پشت برزنتی استفاده نمایید.
- زمان و میزان تماس دستکش با ولتاژ برق، از اهمیت به سزایی در انتخاب این کالا برخوردار است. باتوجه به ویژگی ها نام برده شده، می توانید میزان پوشانندگی دستکش را مشخص نمایید.
- توجه به ضخامت لایه دستکش از دیگر نکات مهم در خرید این تجهیزات به شمار می آید.
- برخی از انواع این محصول با استفاده از رو دستکشی مورد استفاده قرار می گیرند.
جمع بندی
باید برای استفاده از دستکش عایق برق به صورت درست و بهداشتی، دستکش را بر روی دست قرار داد و از وجود خراش یا سوراخ در دستکش اطمینان حاصل کرد. همچنین، پیش از استفاده از دستکش باید دستها را به صورت کامل خشک کرده و دستکش را به درستی روی دست قرار داد. در صورتی که خراش یا سوراخی در دستکش وجود دارد، باید دستکش را تعویض کرد.
جهت خرید دستکش اینمی عایق برق می توانید از طریق سایت مهندس مارت اقدام به مشاهده دستکش های موجود نمایید. همچنین می توانید با کارشناسان فروش مهندس مارت جهت انتخاب درست و اصولی قبل از خرید در ارتباط باشید.